Perustaisinko sivubisneksen?

Kaukana ovat ne ajat, kun koulutuksen jälkeen saattoi kuvitella saavansa heti töitä ja pysyvänsä samassa työpaikassa loppuelämänsä. Nykyaikana ollaan monessa työpaikassa ja jopa vaihdetaan ammattia kerran tai kaksi elämän aikana. Maailmalla on enemmän sääntö kuin poikkeus, että jokaisella 20-30-vuotiaalla oma ”side hustle”, sivubisnes. Tämä voi toimia lisärahan tuottajana tai liittyä henkilön unelma-ammattiin tai intohimon, johon voi sitten siirtyä varsinaisesta työpaikasta, kun bisnes on kasvanut tarpeeksi isoksi. Sivubisnes on myös hyvä tapa pitää tulot vakaina; silloin ei esimerkiksi joudu tyhjän päälle, jos työpaikka mennee alta.

Kevytyrittäjyys

Suomessa sivubisnestä tekeviä kutsutaan virallisesti kevytyrittäjiksi. He tekevät keikkatyötä omalla toiminimellä ja antavan ulkopuolisen firman hoitaa laskutuksen puolestaan.Kevytyrittäjät ovat virallisesti sekä palkansaajia että yrittäjiä, sillä kirjanpitovelvollisuuden, vakuutusten ja verotuksen näkökulmasta he ovat palkansaajia, kun taas työttömyysturvan silmissä he ovat yrittäjiä.

Mistä idea sivubisnekseen?

Jos on vaikea keksiä, mitä alkaisi tehdä sivubisneksenä, kannattaa ensin miettiä, mitkä ovat omat vahvuudet ja osaaminen ja mitä olisi yksinkertaisesti mielekästä ja innostavaa tehdä. Jokaisella on taitoja, joilla voi tehdä rahaa, alkaen lasten vahtimisesta eksoottisempiin asioihin, kuten tiettyyn aihepiirin keskittyvän blogin pitämiseen.Assistentit, eli vanhanaikaisesti sihteerit, ovat nykyään yhä enemmän virtuaalisia, ja ennen kaikkea netissä toimivissa yrityksissä. Jos sinulla on edes hieman organisaatiokykyä, maksaa moni mielellään siitä, että kalenteri on päivitetty, laskut maksettu ja meileihin on vastattu. Eläinrakas voi tienata koiria ulkoiluttamalla tai talon- ja lemmikin vahtina asukkaiden olleessa kaukolomalla.

Blogilla voi tehdä rahaa

Jos olet hyvä kirjoittamaan ja sinulla on intoa perustaa oma blogi, voit myös tienata rahaa blogin pitämisellä. Monelle on jo tuttua kumppanuusmarkkinointi eli affiliate-markkinointi, jossa sinä blogin pitäjänä mainostat jonkun toisen myymää tai tekemää tuotetta ja saat jokaisesta myydystä tuotteesta prosenttiosan. Tämä prosentti saattaa vaihdella parista jopa 90 prosenttiin. Tästä esimerkkeinä pelejä käsittelevän blogin pitäminen tai vaikka tietotekniikkaan liittyvän nettisivun päivittäminen.Miltei kaikkea markkinoidaan tänä päivänä tällä menetelmällä ja itselleen sopivia mainostajia voi hakea erityisiltä sivustoilta, jotka ovat erikoistuneet mainostajien ja julkaisijoiden yhteen saattamiseen. Tällaisia sivustoja ovat vaikkapa TradeTracker, TradeDoubler, EuroAds ja ClickBank.

Zechariah Rempel