Kuinka valita oikeanlainen liikelahja netissä?

Kun olet luonut yrityksesi, on aika tuoda se ihmisten tietoon ja saada paljon uusia asiakkaita. Miten tämän voi tehdä tehokkaimmin? Erilaiset liikelahjat ovat erittäin tehokas tapa lisätä yrityksen näkyvyyttä. Näinä aikoina, jolloin kaikki on elektronisessa muodossa, oikeiden konkreettisten asioiden saaminen on ihmisille entistä erikoisempaa ja arvostetumpaa. Mutta kuinka tilata liikelahjoja netistä? Tästä artikkelista saat täyden tietopaketin siitä, kuinka toimia.

Päätä, mitä haluat sanoa lahjalla

Markkinoinnin lehtori Anna Hakala kertoi Taloussanomille vinkkejä, kuinka valita liikelahja. Ensiksi on tiedettävä, mitä liikelahjalla haluaa sanoa sen vastaanottajalle. Nykyään ei olla kovin krääsäorientoituneita, joten jokin käytännöllinen lahja voi olla paras. Mieti myös pakkausta ja eettisyyttä. Nykyisin aidot lahjat ja sellaiset, jotka vaikuttavat tarkkaan mietityiltä, ovat kaikkein parhaiten vastaanotettuja.

Valitse itsellesi sopiva hinta

Seuraavaksi on valittava omaan budjettiin sopiva hinta. Esimerkiksi Axonprofil myy kaikenlaisia liikelahjoja edullisista tyyriimpiin ja näyttävimpiin. Mikäli budjettiin sopivat vain pienet lahjat, harkitse esimerkiksi kyniä, heijastimia tai vaikkapa lasinalusia. Huolellisella mietinnällä saat annettua vain tyylikkäitä lahjoja, joista riittää iloa pitkäksi aikaa.

Ota selvää kulttuurieroista

Jos aiot antaa liikelahjan jollekin ulkomaalaiselle, on syytä ottaa huomioon eri maiden kulttuurierot liikelahjoissa. Kiinassa esimerkiksi kalliitkaan lahjat eivät aiheuta epämukavia tilanteita ja halpaa tuotetta saatetaan ajatella liian edullisena, mutta Suomessa liian kalliin tavaran antaminen epäilyttää ja aiheuttaa kiusaantumista lahjan saajalle. Joissain maissa jotkut tietyt esineet eivät sovi lahjoiksi. Esimerkiksi Italiassa solmiota pidetään liian henkilökohtaisena vaihtoehtona.

Pidä kirjaa lahjojen saajista

Laita ylös ne henkilöt, jotka ovat jo saaneet lahjat. Näin tiedät, kuka on jo omansa saanut ja mitä on annettu kenellekin. Olisi ikävää, jos vahingossa lähettäisit tuplakappaleen. Tilanne olisi verrattavissa kahden joulukortin lähettämiseen samaan osoitteeseen – elintärkeä muistamisen teho poistuu hetkessä, ja lahja on tuplana lähes turha. Kun pidät tarkkaa kirjaa siitä, kenelle lahjat on jo annettu, vältyt noloilta tilanteilta ja niiden tarkoitus täyttyy halutulla tavalla. Pidä myös huoli, että kaikki saajat saavat suunnilleen samanarvoisen lahjan, ettei näyttäisi siltä, että joku on yrityksesi suuremmassa suosiossa kuin joku toinen.

Valitse lahja, joka kuvastaa sinun yritystäsi

Kun mietitään omalle yritykselle sopivaa liikelahjaa, on hyvä pohtia, millainen kuva halutaan vastaanottajalle luoda omasta yrityksestä. Liikelahja on aina brändin nostatustuote, jossa koreilee yrityksen nimi tai vähintäänkin värisävyt on ajateltu yrityksen logon mukaan. On myös tärkeää ottaa huomioon, kuvastaako valittu liikelahja yrityksen omia arvoja. Liikelahjoja tilataan yleensä satoja samalla kertaa, koska niitä jaetaan monissa eri yhteyksissä. Brändiä halutaan tuoda esiin ja kaikkien tietoisuuteen monella eri tapaa. Liikelahjoja annetaan erilaisissa tapaamisissa, seminaareissa, tuliaisina, kausittain kesälahjoina tai joululahjoina, mutta myös messuilla ja erilaisissa tapahtumissa sekä yritysasiakkaille että tavallisille ihmisille.

Monet yritykset luovat liikelahjansa ajatuksella, ei pelkästään ajatellen omia varastointiresursseja, vaan miten ja missä liikelahjoja jaetaan asiakkaille ja tuleehan lahja saajalleen pitkäaikaiseen käyttöön. Kertakäyttötuotteita ei kukaan halua antaa tai saada, joten lahja tulee olla käyttökelpoinen ja turvallinen. Ihmiset ovat nykypäivänä onnellisia pääsääntöisesti kaikesta, jota saavat ilmaiseksi. Toki vain, jos se on käytännöllinen ja ihminen näkee jo silmissään, missä sitä voi hyödyntää. Liikelahjan tulee olla myös sellainen, että siitä muotoutuu ajan myötä oman yrityksen profiloitu tuote.

Zechariah Rempel