Oikea viini oikealle lasille

Tunnistamme todennäköisesti kaikki ainakin punaviini- ja valkoviinilasit. Vaikka viinin juominen käy tietenkin mistä tahansa, voi viinin juominen oikeasta lasista tehdä kokemuksesta entisestä paremman. Lue vinkit luodaksesi parhaimman viini kokemuksen.

Erilaiset viinilasit

Erilaisia viinilaseja löytyy markkinoilta paljon. Valintaan vaikuttavat ominaisuuksien lisäksi myös viininjuojan omat mieltymykset. Perus “sääntöjä” kuitenkin löytyy.

Jalalla vai ilman?

Lasit jakautuvat selkeimmin jalallisiin ja ei-jalallisiin. Jalallinen on ehkä useimmille tutuin, josta löytyy pohja, jalka ja itse lasi. Jalallisten suosio perustuu esimerkiksi siihen, että jalasta pidettäessä viini ei turhaan pääse lämpenemään. Ei-jalalliset viinilasit ovat puolestaan vesilasin tyyppisiä eli jalkaa ei ole. Niistä löytyy samaan tapaan eri tyylisiä ja kokoisia vaihtoehtoja.

Punaviinilasit

Punaviineille tarkoitetut lasit ovat yleensä suurempia, jotta “tilaa” ja happea jää enemmän. Tällä varmistetaan aromien hyödyt. Sama punaviinilasi sopii oikein hyvin kaikille punaviineille, mutta tarkemmat viinin ystävät saattavat haluta viinilasin tietylle rypälelajikkeelle. Esimerkiksi Bordeaux- ja Merlot Red -viineille sekä Syrah-, Shiraz- ja Sangiovese-viineille on saatavilla omat lasinsa.

Valkoviini- ja kuohuviinilasit

Valkoviinin kohdalla viinin pysyminen viileänä on tärkeää, jonka vuoksi valkoviinilasi onkin punaviinilasia pienempi.

Myös esimerkiksi kuohuviinille tarkoitettu lasi on usein pitkä ja kapea. Tämän avulla pystytään pitämään kuplat mahdollisimman kauan viinissä.

Lopuksi

Viinilajeja on monia, niimpä myös niiden laseja. Kannattaa siis ottaa vieraampien kohdalla selvää, millainen olisi milloinkin paras. Viinilehti antaa hyvät vinkit oikeiden viinilasien valintaan. Fyrklövernin verkkokaupasta hanki mitä tarvitset täydelliseen viini kokemukseen.

Zechariah Rempel